Ce înseamnă Business Storytelling
Business Storytelling e acel echilibru perfect între abordarea formală și cea umană, autentică, de brand. Cu marea mențiune că „autentic” sau „uman” nu înseamnă deloc „neserios” sau ,,vulnerabil’’. Din contra, arată că ești profesionist și că îți pasă.
Business Storytelling este fundația pe care îți construiești businessul și modul în care trimiți povestea în lume. Pentru că, așa cum îi stă bine oricărei povești bine spuse, e dată mai departe și mai departe și mai departe de toți cei care o aud.
Business Storytelling e despre relații. Cu tine, cu produsul, cu clienții. Dar Business Storytelling nu e despre produse și cifre, ci despre oamenii din spatele lor. E despre a pune oamenii înapoi în poveste. Pentru că Business Storytelling e despre oameni și emoții. Iar emoția nu înseamnă doar sensibilitate, vulnerabilitate, slăbiciune. Emoția e forță și inspirație.
Business Storytelling creează identități. Nu ești doar un fabricant de un produs, ci ești acel fabricant de produs care… Cu orice ai înlocui punctele de suspensie e Business Storytelling.
De ce ai nevoie de Business Storytelling
E ca la prima întâlnire: ca să evoluezi în conversație, trebuie, înainte de toate, să te prezinți și apoi să construiești încredere. Să faci în așa fel încât celălalt să te placă și să creați chimie pe termen lung.
Business Storytelling te ajută să atragi mai ușor atenția. Să atragi publicul mai aproape de tine. Să inspiri. Pentru că Business Storytelling e despre a le împărtăși oamenilor cum ai găsit soluția care să te facă fericit și să îi faci pe cât mai mulți oameni fericiți la rândul lor.
Povestea îi ajută pe oameni să înțeleagă ce te motivează, cine ești și de ce ești persoana potrivită care să îi ajute. Când îți citesc povestea, oamenii se simt mai bine și își doresc să lucreze cu tine. Pentru că te plac, pentru că îi inspiri, pentru că le-ai transmis emoție.
Bineînțeles, ca să poți spune povestea așa cum trebuie, ai nevoie să înveți care sunt toate etapele din Business Storytelling și să știi să pui în valoare fiecare pas din comunicarea de business. Pentru că, înainte să te apuci efectiv de scris, trebuie să acoperi partea de documentare și de strategie, de la care îți este publicul, produsul și nevoia, până la care îți este scopul, canalele de comunicare și povestitorul.
Sunt câteva reguli simple când faci Business Storytelling:
- Să definești momentele-cheie:
Cum ai identificat problema;
Care a fost momentul de „scânteie”, în care ai înțeles că poți rezolva problema;
Când și cum ai început să oferi soluțiile cele mai potrivite;
Cum ai transformat asta în misiunea de a-i satisface și pe ceilalți .
- Să adaugi detaliile care dau viață poveștii;
- Să păstrezi povestea scurtă, simplă și umană.
Mituri despre Business Storytelling
- ,,Eu nu am o poveste așa de grozavă, ca să merite să fie spusă mai departe.’’ Toate afacerile au o poveste. Trebuie doar să pui întrebările corecte, să găsești momentele cheie și să lași povestitorul potrivit să își facă treaba;
- ,,Storytelling înseamnă a spune povești de ficțiune și eu vreau să spun doar adevărul.’’ Storytelling nu înseamnă să spui povești fictive, care nu sunt despre tine. Business Storytelling înseamnă să transmiți mesajul sub forma unei povești, ca să fie mai atractiv și mai ușor de înțeles pentru publicul tău;
- ,,Noi suntem tehnici, deci nu avem nevoie de Business Storytelling.’’ Ba mai mult, ai nevoie de Business Storytelling, ca să umanizezi conținutul tehnic și să îl faci pe înțelesul tuturor. Și încă ceva: oamenii tehnici sunt tot oameni;
- ,,Noi suntem mici.’’ Business Storytelling-ul funcționează cel mai bine la companiile mici, care nu au puterea financiară a coloșilor, dar au povestea care poate fi valorificată;
- ,,Clienților noștri nu le pasă de Storytelling.’’ Clienții tăi sunt oameni? Atunci le pasă de Storytelling. Pentru că noi nu am întâlnit până acum oameni care să nu reacționeze de bine când aud o poveste bună;
- ,,Nu mă pricep la scris și la Storytelling.’’ Ăsta chiar e un motiv bun să înveți cum se face.
Unul dintre cei mai mari angajatori din Statele Unite are o regulă de aur, atunci când angajează oameni: indiferent de funcția pe care o vor ocupa, e vital ca viitorii angajați să știe să scrie. De ce ar trebui să știe să scrie, dacă se angajează pe un rol tehnic? Pentru că, zice el, un om care poate să scrie este un om organizat și coerent, căruia nu îi este teamă să comunice și să se exprime. Este un om deschis și responsabil, pe care te poți baza. Este un om care poate pune în valoare povestea brandului.
Iar noi vrem să scoatem toate părțile astea bune de la tine, pentru că știm că ele sunt acolo și că doar trebuie să te ajutăm să le deprinzi și să le folosești în favoarea ta.