Cu o lună în urmă, am lansat o provocare. Fără nicio explicație și (sincer) fără prea mari așteptări, am creat un grup al iubitorilor de carte în care ne-am invitat câțiva prieteni pe care i-am pus (da, previzibil) să citească. Regula era simplă: fiecare trebuia să citească în fiecare zi un număr de pagini egal cu data în care eram: o pagină pe întâi decembrie, două pagini pe 2 și tot așa. Adunate, ar fi dat 496 de pagini într-o lună, adică aproximativ două cărți de dimensiuni medii.

Am numit provocarea “antrenament”, dar am avut surpriza să constatăm că nimeni niciodată nu ne-a întrebat pentru ce ne antrenăm. Oamenii s-au pus pur și simplu pe treabă și nu doar că au respectat regula, dar și-au invitat și prietenii să o facă. Provocarea noastră a avut efect de undă și azi grupul Reading is Cool – the Challenge numără peste 600 de membri.

Matematica simplă spune că, dacă fiecare dintre ei a citit cel puțin două cărți în luna decembrie, statisticile ar trebui să înregistreze cel puțin 1.200 de cărți citite de români. Da, acei români despre care tot statisticile spun că sunt cei mai leneși cititori din Europa. Sincer, ăsta a fost de fapt motivul care ne-a determinat să lansăm cea mai amplă campanie de mulțumire dedicată cititorilor din România: vrem să distrugem un mit, pentru că ei, cititorii, există și nu sunt nicidecum o specie pe cale de dispariție. Dimpotrivă!

V-ați antrenat deja de o lună de zile, în fiecare zi. Sunteți pregătiți pentru marea provocare, #ReadingChallenge. Și pentru că voi ne-ați acordat încrederea voastră necondiționată, a venit vremea să vă dezvăluim ce am ascuns în spatele antrenamentului.

Iată ce urmează: timp de 5 luni, la fiecare două săptămâni (pe 1 și pe 15 ale lunii) vă provocăm să citiți o carte propusă de noi. Asta însumează 10 cărți.

Pașii sunt simpli:

  1. Vă înscrieți  în competiție printr-un singur comentariu la postarea care anunță competiția de pe pagina de FB Reading is Cool. Nu este nevoie să vă înscrieți pentru fiecare carte, o singură dată este suficient.

  2. Te poți alătura oricând provocării, condiția este să citești toate cele 10 cărți propuse.

  3. În perioada 1-10 iunie vom organiza o preselecție online cu întrebări din cele 10 cărți citite.

  4. Cei ce vor trece de preselecție sunt invitați la Reading Marathon de Ziua Națională a Cititorului, pe 13 iunie 2020, unde vor intra în marea finală (vom reveni cu detalii legate de desfășurarea competiției pe parcursul provocării.)

Simțiți aici nevoia unui premiu care să vă motiveze, așa-i? OK, am fi vrut să mai păstrăm surpriza, dar nu putem să ne bucurăm doar noi de ea, right? Suntem fericiți să vă anunțăm că primii 10 câștigători primesc câte un loc în Reading Retreat în Toscana (timp de o săptămână în august 2020), cu toate cheltuielile acoperite.

Sună bine, nu?

*Regulile* distracției sunt relaxate, dar extrem de importante:

–          Nu te lăuda că ai citit dacă nu s-a întâmplat!

–          Ai încredere în grupul Reading is Cool, întrebările tale își pot găsi răspuns.

–          Dacă nu ai citit o carte în timp util, nu dispera, găsește timp și recuperează.

–          HAVE FUN! READING IS SO COOL!

Știți că iubim cărțile și că ne dorim să promovăm cititul ca sursă de distracție, educație, socializare și orice alt motiv ce ar putea fi adăugat. Așa că să pornim!

Prima carte este Istoria Albinelor de Maja Lunde. 

2.  Învățare, Tara Westover

3. 1984, George Orwell

4. Corecții, Jonathan Franzen

5. Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie,Jonathan Coe

6. Să nu râzi, Raluca Feher

7. Middlesex, Jeffrey Eugenides

8. De veghe în lanul de secară, J.D. Salinger

START!

Reading is Cool – Challenge