fbpx

Unde și-au scris cărțile marii scriitori?

Una dintre cele mai bune chestii atunci când ești scriitor este că poți să scrii de oriunde. Bine… de oriunde simți că intri în starea necesară ca să scrii și unde te vizitează mai ușor Doamna Inspirație. Pentru că dacă majoritatea oamenilor se simt mai confortabil atunci când scriu în liniște, la un birou, sunt și foarte mulți scriitori care preferă locuri, momente și poziții dintre cele mai inedite. Așa cum făceau și unii dintre marii scriitori ai lumii, despre care îți povestim azi.

În mașină

Vladimir Nabokov adora să citească și să scrie în mașină. Nu cât era la volan, evident. De exemplu, când mașina stătea în parcare, Nabokov se urca în ea și își făcea schițele pentru cartea la care lucra. Când soția sa, Vera, îl plimba cu mașina prin toate locurile în care avea nevoie să ajungă, Nabokov folosea cardurile cu schițe și începea să scrie efectiv la romanele sale.

Și Gertrude Stein scria mult mai bine în interiorul unei mașini parcate. Se urca în mașină împreună cu iubita ei, Alice, conducea până undeva, o lăsa pe Alice să alerge prin împrejurimi, iar ea se lăsa inspirată de agitația străzilor pariziene și așa obișnuia să scrie tot timpul.

Întinși, în pat

Cum imaginația își face mai repede de cap atunci când stăm întinși, nu e de mirare că unii dintre cei mai mari scriitori și-au scris operele în timp ce stăteau întinși în pat. Nici măcar în șezut în pat, ci de-a dreptul întinși, relaxați, gata să își pună pe hârtie toate gândurile. Cine au fost scriitorii relaxați care și-au scris operele în pat? Ei bine, avem așa: Truman Capote, Mark Twain, George Orwell, James Joyce, Edith Wharton și Marcel Proust, doar ca să numim câțiva.

În picioare

În timp ce unii preferă să stea la orizontală, alții sunt adepții statului pe verticală. În picioare, mai exact, o poziție de lucru adoptată din ce în ce mai mulți oameni din ziua de azi, care lucrează la birou, în fața unui laptop. Și asta pentru că se spune că elimină durerile de spate, relaxează mușchii și mintea și ajută mai mult la concentrare. Așa că să se ridice în picioare Ernest Hemingway, Albert Camus și Virginia Woolf, cei trei scriitori celebri care obișnuiau să își scrie cărțile stând în picioare.

În cadă

Rod McKuen, Dalton Trumbo și Agatha Christie scriau toți în timp ce erau în cadă. Bine, nu toți în aceeași cadă, evident. McKuen scria versuri cât era în cadă. Lui Trumbo îi plăcea să facă baie în cadă pe timpul nopții, când își lua lângă el papagalul primit cadou de la Kirk Douglas și se apuca de scris. Iar Agatha Christie se pare că era extrem de inspirată de apă, pentru că mai toate ideile de cărți îi veneau fie când făcea baie, fie când spăla vasele.

Într-o cameră de hotel

Cum ar fi să închiriezi cu lunile o cameră de hotel, doar ca să poți să scrii în liniște, fără sunete de bormașini și de vecini gălăgioși? Și, evident, fără să îți invadeze nimeni spațiul, nici măcar cameristele. Cine scria la hotel? Maya Angelou, Thomas Wolfe, Jack Kerouac, Arthur Miller și William Burroughs.

Și nici măcar ei nu au scris toată viața în același loc sau în același fel. S-au lăsat inspirați de fiecare subiect al cărții la care scriau și au încercat tot felul de locuri de scris, până ce l-au găsit pe cel mai potrivit în acel moment. Unii au scris în timp ce mergeau cu trenul, alții au scris în cafenele și baruri, unii au scris pe plajă, alții dezbrăcați, în pădure.

Tot ce trebuie să faci tu este să îți găsești loc`șorul de scris, să îți stabilești rutina și ritualul și să te apuci efectiv de scris. Să lași toată acțiunea pe care (crezi că) o ai acum în minte să se aștearnă pe hârtie (sau nah, pe laptop) și să îți lași personajele să facă ce au de făcut – să dea viață propriei tale cărți.

Iar dacă încă nu știi cum să faci asta, fii pe pace, pentru că îți destăinuim totul la cursurile de scriitură de la The Writing School.

Foto: wbur.org

Unde și-au scris cărțile marii scriitori?