Știi care e una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor care vor să scrie o carte? Că nu au răbdare. Își imaginează că se așază în fața laptopului, hârtiei sau pe ce-o mai scriind fiecare, că lasă cuvintele să curgă și peste cel mult câteva zile pac! e gata cartea. Și nu orice carte, ci, bineînțeles, bestsellerul la care visează orice om care scrie.
Dar succesul ăsta nu vine chiar așa, peste noapte, la fel cum o carte bună are nevoie de timp. De documentare, de scriere, de rescriere. De efort, implicare și atenție, așa cum au făcut unii dintre marii scriitori cu operele lor celebre.
Și ca să nu vorbim generalități, hai să te convingi cum e cu scrisul direct de la scriitorii care s-au întins pe niște perioade generoase de timp, până ce le-a ieșit ce trebuie.
În cât timp au fost scrise unele dintre cele mai celebre cărți
- 1984, de George Orwell – 1 an
- Cartea Junglei, Rudyard Kipling – 1,5 ani
- Hobbitul, de J. R. R. Tolkien – 2 ani
- Marele Gatsby, de Scott Fitzgerald – 2,5 ani
- Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee – 2,5 ani
- Împăratul muștelor, de William Golding – 5 ani
- Dansul dragonilor, de George R. R. Martin – 5 ani
- Harry Potter și piatra filozofală, de J. K. Rowling – 6 ani
- Jurassic Park, de Michael Crichton – 8 ani
- Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell – 10 ani
- De veghe în lanul de secară, de JD Salinger – 10 ani
- Stăpânul inelelor, de J. R. R. Tolkien – 12 ani
- Mizerabilii, de Victor Hugo – 12 ani
- În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust – 14 ani
De ce le-a luat atât de mult acestor scriitori să își scrie operele? În primul rând, documentarea foarte bună, care face diferența de fiecare dată. Oamenii ăștia chiar au petrecut timp serios să citească, să caute, să cerceteze și să își documenteze foarte bine cartea. Apoi, și-au făcut schițe, și-au creat personaje, au pus pe hârtie scenarii și intrigi. Au lăsat cuvintele să curgă, apoi au recitit, au tăiat, au adăugat, au rescris. Pentru că au știut că să scrii o carte bună înseamnă ceva mai mult decât să lași cuvintele să curgă pe hârtie.
Unii dintre scriitorii de mai sus au urmat cursuri de scriitură și au înțeles că scriitura e un craft care se învață. Multe dintre cărțile de mai sus au câștigat premii importante, au fost ecranizate, au devenit lecturi obligatorii în școli și au rămas în istorie ca unele dintre cele mai bune opere literare.
Așa că, dacă chiar vrei să scrii o carte care să rămână în memoria colectivă și să facă o diferență, ar trebui să înțelegi că ai nevoie de timp, de studiu și de un strop de ajutor. Pe toate le primești la The Writing School, iar primul pas din lunga ta călătorie de acum este să te înscrii. Poate n-o să îți ia chiar 14 ani, ca lui Proust, dar poate te încadrezi și tu la un Orwell sau un Fitzgerald. Ce zici?