Oare vă mai aduceți aminte cum era viața la 12 ani? Acea perioadă a preadolescenței în care fetele își doresc tot mai mult să abordeze un stil vestimentar propriu, iar băieții visează să poarte o barbă șic și își impună caracterul masculin. Frumoasă perioadă, aș zice, iar Ann M. Martin mă poate aproba, fiind nucleul seriei de succes pe care a început-o, The Babysitters Club.
Ann M. Martin este cunoscută drept scriitoarea care a pornit povestea celor patru tinere, membre ale clubului ce are la bază pasiunea comună de a avea grijă de copii. Însă nu toată lumea știe că din cele 131 de cărți ale seriei, doar 35 sunt scrise de Ann. Cel mai probabil și-a dorit să scrie și altfel de cărți, dar nu a abandonat povestea, ci a lăsat munca în grija unor ghostwriters, printre care și Peter Lerangis.
De fapt, Lerangis a fost primul scriitor care a preluat „ștafeta babysitter-elor” reprezentând o adevărată provocare pentru acesta. Deși nu era prima oară când scria, angajamentul i s-a părut atât de însemnat, încât și-a dorit să redacteze mai multe rânduri de mostre pentru ca rezultatul să fie cât mai apropiat stilului de redactare al lui Ann și să se plieze cât mai bine pe creația anterioară. El se temea într-un fel, pentru că rugămintea venea din partea editorului șef, să nu o dea în bară, ceea ce ar fi rezultat înlocuirea acestuia. În final, Peter s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar toată lumea s-a declarat mulțumită.
Trecând la parcursul carierei lui Ann, aceasta și-a început viața de scriitor în Princeton, New Jersey, locul în care s-a născut și a copilărit. Scrisul i-a fost prieten încă de când era mică și îi spunea mamei ei să noteze poveștile pe care și le imaginează. De fapt, într-un interviu acordat celor de la Open Road Media, Ann spune că meritul este al mamei ei, care a notat într-un jurnal modul în care fata a crescut, din momentul când s-a născut, până când aceasta a mers la liceu. Așadar, unele dintre întâmplările pe care le povestește în seria The Babysitters Club sunt amintirea unei copilării fericite, iar altele reprezintă rodul imaginației, provenite tot din spiritul ludic al tinereții.
Cu toate că Ann M. Martin a încetat să mai scrie pentru seria BSC (Babysitters Club) în anul 1990, a decis ca după aproximativ 20 de ani să se transpună în viața celor 4 fete și să scrie cum era aceasta înainte de a înființa clubul. Cartea se numește The Summer Before și este ca un tunel prin care Ann se întoarce în anul 1986, când a scris primul volum, pe care recitindu-l, reușește să își imagineze și să retrăiască aceleași sentimente. În același timp, prin scrierea acestui prequel (carte care precede seria), scriitoarea își continuă pasiunea de a contura poveștile cu și despre tineri, în care se regăsește atât de mult.
Seria de succes The Babysitters Club s-a bucurat în anul 1995 de o ecranizare pe măsură, filmul fiind așteptat și vizionat de milioane de copii (și nu numai) din întreaga lume, însă un lucru și mai frumos este acela că Netflix a adus anul acesta serialul cu același nume, care poate va determina adolescenții și tinerii generației Z să îmbrățișeze din noul cititul, fie și el „de ocazie”.