Sfaturi despre scris de la Ray Bradbury

Cel mai important scriitor care a adus science fiction-ul modern în literatura de masă – așa a scris New York Times despre Ray Bradbury la moartea lui, în 2012. De altfel, chiar este considerat cel mai mare scriitor de sci-fi al tuturor timpurilor.

Cunoscut pentru distopia Fahrenheit 451 (1953), colecțiile de povestiri horror și sci-fi, Cronici marțiene (1950), dar și pentru Omul Ilustrat (1951), Ray Douglas Brandbury a fost unul dintre cei mai apreciați și aclamați scriitori americani ai secolelor XX și XXI.

Deși identificat mai degrabă ca maestru al genului sci-fi, a cochetat și cu alte zone ale literaturii, în Dandelion Wine (1957) sau Green Shadows, White Whale (1992). De asemenea, a scris și a fost consultat pentru scenarii de film și seriale TV, inclusiv Moby Dick și It Came from Outer Space.

Bradbury a fost un cititor avid încă de când era copil.  Petrecea mult timp în Carnegie Library din Waukegan, orașul lui natal, unde citea Wells, Jules Verne, Edgar Allan Poe și Edgar Rice Burroughs, iar la vârsta de 11 ani, s-a apucat să-și scrie propriile povești horror. După ce a terminat liceul, a început să exploreze și alte zone ale literaturii, incluzându-I pe Alexander Pope și poetul John Donne. Ulterior l-a întâlnit pe Robert Heilein care l-a ghidat în arta scrisului,  spre operele care l-au făcut cunoscut lumii întregi.

Două întâmplări miunate l-au determinat să își dedice viața scriiturii. Când avea 3 ani, mama lui l-a dus la spectacolul Cocoșatul de la Notre Dame a lui Lon Chaney, care l-a fascinat. Al doilea accident fericit s-a întâmplat în 1932, când un entertainer de carnaval, un anume Mr. Electrico l-a atins pe nas cu o sabie încărcată cu energie statică și a strigat “Trăiește veșnic!”.

“De atunci am știut că ceva magic și bizar mi s-a întâmplat, mi-a trasat viitorul, Mr. Electrico m-a făcut să scriu, mereu. Am scris în fiecare zi a vieții mele în ultimii 69 de ani”, declară Bradbury.

 

Iată cele mai importante sfaturi despre scris ale lui Ray Bradbury:

 1. Cantitatea creează calitate.

Cea mai bună mișcare pentru un scriitor începător este să scrie cât mai mult, cât mai multe povești scurte. Scrie o povestire pe săptămână, nu conteză cât e de bună, la început. Vei vedea că după 30 -40 săptămâni, vei avea cel puțin o poveste minunată.

 1. Nu te gândi prea mult

Intelectualizarea este un mare impediment al creativității pentru că începi să te gândești, să raționalizezi lucruri; trebuie să te concentrezi pe ceea ce cunoști, cine ești, ce ești și ce vrei. Am avut un afiș pe mașina de scris în ultimii 25 de ani pe care scria: Nu gândi! Trebuie să simți. Intelectul oricum este înglobat în sentimente.

 1. Nu scrie ca să ții morală

O mulțime de romane nu tocmai reușite vin de la oameni animați de cele mai bune intenții. Așa numitul roman do-gooder, de exemplu, sau romanul ecologist. Dacă îmi povestești că scrii un roman despre cum un pădurar salvează un copac, nu voi citi nici măcar o pagină.

 1. Blocajul este doar un avertisment că ceva nu e în regulă

Ai un blocaj și nu prea știi ce să faci. Este evident, ceva nu merge cum trebuie. Ești avertizat. Scrii despre ce nu îți place, ai ales subiectul greșit. Îndrăgostește-te și rămâi îndrăgostit. Scrie despre ce îți place, nu pentru bani sau alt motiv material. Scrisul nu este ceva serios, este despre veselie și sărbătoare. Ar trebui să te distrezi scriind.

 1. Citește aceste 3 lucruri în fiecare seară

Pentru următoarele 1000 de seri, când te bagi în pat, citește o proză scurtă. Îți va lua 10-15 minute. Apoi câte o poezie din când în când. Citește marii poeți: Shakespeare, Alexander Pope, Robert Frost. Ordinea este clară: o poezie, o proză scurtă, un eseu pentru următoarele 1000 de nopți. Alege domenii cât mai variate: arheologie, zoologie, biologie, filozogie, politică. Orice domeniu îți face plăcere. Dar ideea este clară, nu? Poezie, proză scurtă, eseu – 1000 de nopți!

 1. Stilul

Stilul reprezintă adevărul suprem. De îndată ce ai așternut pe hârtie ce ai vrut să spui despre tine, despre viața și fricile tale, ei bine, tot ceea ce ai scris este stilul tău. Apoi vei căuta cuvinte care să se potrivească adevărului tău.

 1. Metaforele sunt importante

Cred că pricipalul motiv pentru care poveștile mele au fost așa de succes este pentru că am un simț puternic al metaforei. Am crescut cu miturile grecești, romane și egiptene. Când ai asemenea influențe, metaforele pe care le creezi nu pot fi uitate.

 1. Învață de la șopârle

Run fast, stand still. Ce putem învăța de la șopârle? Cu cât scrii mai repede, adică prezinți acțiunea fără ocolișuri, cu atât ești mai onest, mai credibil. Îndoiala vine din ezitare, efortul pentru stil întârzie și îngreunează acțiunea. Învață de la maeștri. Eudora Welty oferea atmosferă, personaj și mișcare într-un singur rând. Trebuie să stăpânești această artă pentru a deveni un bun scriitor.

 1. Nu devii scriitor dacă iei lecții de scriere

Secretul scrisului este să te duci și să locuiești în bibliotecă două-trei zile pe săptămână, timp de zece ani. Am terminat cu biblioteca după ce am terminat de citit fiecare carte din ea. Și în plus, am scris în fiecare zi a săptămânii din fiecare lună a fiecărui an, timp de zece ani. Așa am ajuns scriitor.

 1. Scrie când te lovește ideea

O poveste scurtă se scrie într-o zi. Există un motiv pentru care ți-a apărut ideea, atunci, în acel moment. 2-3000 de cuvinte nu sunt chiar atât de dificil de scris.  Nu lăsa oamenii să se amestece, încuie ușa, închide telefonul, ascunde-te, doar scrie. Dacă o amâni pentru a doua zi, riști ca peste noapte să o analizezi și să decizi să o desființezi, să o schimbi sau să o împopoțonezi prea mult.

 1. Mergi pe drumul tău

Când m-am apucat de scris serios, am făcut descoperirea vieții mele, și anume că eu am dreptate și că toți ceilalți greșesc dacă nu sunt de acord cu mine. Ce mod grozav de a învăța să nu ascult de nimeni, să nu fac pe plac nimănui! Mergi pe drumul tău.

 1. Asocierea de cuvinte

3 lucruri sunt în capul tău. Tot ceea ce ai experimentat din ziua nașterii până în prezent. Apoi, fiecare secundă, oră, moment din viața ta, fie că a fost fericit, fie dezastruos, este înmagazinat în creierul tău. În final, gândește-te la toate formele de artă cu care ai interacționat, cărți, tabloluri, fotografii, filme, muzică sau alte compoziții. Și astea sunt în capul tău. Ei bine, toată această fiertură trebuie să iasă cumva la iveală. Cum?

Eu am făcut liste de substantive și apoi am început să mă înttreb. Ce înseamnă? De ce le-am ales? Fă-ți propria listă cu lucruri ce îți vin în minte. Toate sunt foarte personale. Apoi gândește-te cu ce le asociezi. De ce am scris acest cuvânt? Ce anume spune el? De ce nu am ales altul? Fă aceste liste și ești pe cale să devii un scriitor bun.

 1. Fără centură de siguranță

Va trebui să sari de pe stâncă la un moment dat și să îți connstruești aripile în timp ce cazi.

 1. Scrie pentru tine

Nu poți să scrii pentru alți oameni. Nu poți scrie pentru stânga sau pentru dreapta, pentru religia asta sau pentru atei, pentru convingerea asta sau cealaltă. Trebuie să scrii în felul în care vezi tu lucrurile. Le spun scritorilor începători, fă o listă cu lucrurile pe care le urăști și distruge-le într-o povestire. Fă o listă cu lucrurile pe care le iubești și onorează-le.

 1. Folosește fiecare experiență care te-a impresionat

Orice experiență care te-a marcat se poate folosi, chiar și una negativă. Când aveam 15 ani, am văzut un accident de mașină îîn care muriseră 5 oameni. Am fost printre primii care au ajuns la locul accidentului. Nici măcar nu știam de ce m-am dus, nu știam cum să îi ajut. Era sânge peste tot, oameni decapitați sau mutilați peste tot. Luni întregi după accident, eram încă șocat. Probabil de aceea nu am învățat să conduc, îmi era frică de automobile. Oricum, la câțiva ani am scris o poveste scurtă, Crowd, inspirată din acel teribil accident.

 1. Nu îți fie frică să tai

Majoritatea poveștilor scurte sunt prea lungi. Când am scris Something Wicked This Way, primul draft avea o sută cincizeci de mii de cuvinte. Am tăiat vreo 50.000. Nu îți fie frică să stai ce e în plus, dacă asta te ajută să clarifici lucrurile.

 1. Fii sigur că ești înconjurat de oameni care cred

Scapă de prietenii ăia care fac mișto sau nu cred că ești în stare să scrii. Cine nu crede în tine și în puterile tale poate fi îndepărtat fără să regrete.

 1. Scrie puțin în fiecare zi

Să faci ceva concret naște speranță. La finalul zilei, când ți-ai terminat treaba, te gândești: Să fiu al naibii, am făcut ceea ce mi-am propus. Nu contează cât de bine este ceea ce ai scris, la finalul unei săptămâni ai acumulat ceva. Imaginează-ți cât poți aduna într-un an!

 1. Biblioteca, fir-ar să fie!

Trăiește în bibliotecă, iubește biblioteca. Lasă calculatorul și internetul și du-te la bibliotecă!

La final

Am 3 reguli după care trăiesc.

 • Prima, fă-ți treaba!
 • Dacă nu funcționează, taci din gură și bea-ți ginul!
 • Dacă nici acum nu e bine, fugi cât poți de tare!

 Pentru alte informații delicioase despre Ray Bradbury, citiți articolul de pe site-ul lui.

https://raybradbury.com/13-things/

Sfaturi despre scris de la Ray Bradbury