Sfaturi despre scris de la Haruki Murakami

Haruki Murakami

 

Haruki Murakami este autorul care ne arată că în momentul în care îți asculți inima și îți ascuți simțurile când vine vorba de propriile pasiuni, sigur nu vei călca strâmb și vei ajunge departe.

De ce spun asta? Pentru că deși s-a născut în Kyoto, Japonia, în 1949, iar pe lista care îi prevestea viitorul scria că va fi un corporatist de succes, așa cum s-au gândit părinții lui, Murakami a preferat ca după terminarea Universității Waseda să își deschidă propriul bar de jazz în Tokyo. Barul s-a numit Peter Cat, denumire preluată după propriul animal de companie și l-a administrat timp de 7 ani împreună cu soția lui.

Acesta a reprezentat de fapt primul pas spre scris, momentul decisiv fiind în timpul unui meci de baseball, când dintr-o dată și-a dorit să scrie, marcat fiind de lovitura jucătorului american, Dave Hilton. Așa s-a născut prima carte, „Hear the wind sing”, în anul 1979. La scurt timp după publicare, Murakami a fost trezit din somn de un apel de la publicația japoneză Gunzo, care i-a propus cartea pentru premiul noilor scriitori. După ce a închis telefonul, a mers să se plimbe cu soția lui, iar în mintea lui a  proiectat faptul că va câștiga premiul și că va fi un scriitor de succes, semn ce i-a dat de înțeles că e unde trebuie.

Cu toate că ceea ce scria avea succes în America, japonezii nu vedeau la fel lucrurile, spunând că modul de scriere e prea „americănesc”, dar asta se întâmpla și din cauza faptului că autorul a fost crescut într-o cultură plină de influențe aduse din America. Muzica pe care a crescut, serialele pe care le vedea la televizor erau toate americane. Dar, deși admite că a avut această influență, spune că scrie într-un stil propriu, nici american și nici japonez.

Prin dorința constantă de a scrie exact așa cum simte, Haruki Murakami, deși conștientizând că mai sunt scriitori care adoptă stiluri asemănătoare, spune foarte sincer că realitatea pe care o vede și despre care scrie este exact cea care îi apare prin lentilele ochelarilor, care este plină de semnificație pentru el. Pentru că a simțit nevoia de ordine pentru a deveni cât mai bun, a început să se trezească zilnic la ora 4 dimineața și să scrie câte 10 pagini, înainte de a merge să alerge sau să înoate. Pare un stil de viață Hitlerist, însă a conștientizat că programul pe care îl avea la bar era unul haotic, iar ora de culcare ajungea ușor spre 3-4 dimineața, ceea ce nu îi dădea posibilitatea să se dezvolte.

Stilul pe care îl adoptă, deși e unul simplu și fără termeni științifici și complicați, este unul care nu ezită să ascundă puțin mister. Cărțile lui de ficțiune nu se sfiesc să vorbească despre fantome, chiar a unei oi (În căutarea oii fantastice, 1982) sau despre oameni care evadează dintr-un tablou (Killing Commendatore, 2017).

Cel mai interesant lucru despre omul ăsta e faptul că atunci când își citește cărțile traduse în limba engleză, parcă se îndrăgostește de poveste și simte că e pentru prima oară când o vede. Dovada clară că tot ce scrie e bazat pe propria trăire și pe propriile sentimente. De aceea, nu va răspunde niciodată la întrebări de genul „Ce ai vrut să zici prin asta ?” pentru că toate lucrurile care se întâmplă în cărțile lui nu sunt introduse din perspective raționale, ci scoase din sertarul cu imaginație pe care îl are.

Drumul dintre autor și cititor pare a fi unul lung, el transmițând o idee, iar cititorul interpretând-o după propriile gânduri, însă Murakami crede că există un singur loc în care aceștia se pot întâlni și anume subconștientul. Locul în care nimic nu mai pare ciudat și nu se mai cere a fi interpretat, orice se întâmplă părând a fi ceva normal.

Nu se consideră un storyteller, ci mai degrabă un „story watcher”, adică observă, se lasă absorbit de ce se întâmplă în jurul lui, iar apoi lasă gândurile să se scurgă pe foaia de hârtie, picătura ce formează următorul roman de succes.

Mai jos găsiți cele 10 sfaturi despre scris de la Haruki Murakami:

  1. Citește mult.
  2. Adună material din lumea din jurul tău.
  3. Imaginația e amintire. Folosește-ți cumpătat amintirile.
  4. Scrie fără constrângeri.
  5. Trebuie să știi ce vrei să scrii.
  6. Simplifică cât poți de mult.
  7. Scrie într-un mod original.
  8. Scrie cu program.
  9. Corectează, corectează, corectează.
  10. Acordă suficient timp fiecărei etape de scris.

 

Sfaturi despre scris de la Haruki Murakami