fbpx

7 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să îți publici cartea la The Writing Journey

Când ne-am definit ca „editura scriitorilor începători’’, am știut că deschidem o Cutie a Pandorei. Și am știut și că n-o să fie ușor, dar tocmai ăsta e farmecul. Dacă tot suntem deschiși, o să fim așa până la capăt: ne-am gândit să ridicăm puțin cortina și să vă lăsăm să aruncați o privire și la cum se văd lucrurile dinspre noi.

Primim la „poșta redacției” foarte multe propuneri. Multe vin de la oameni care ne zic că au „scris o carte” și care ne trimit manuscrisul ei. Sau, după caz, o parte din el. Alături de manuscris, vine și un șir de întrebări legate de publicare. Așa că astăzi am făcut o listă de bază, pe care ne-am propus să o detaliem apoi în mai multe articole numai bune de lămurit cum stă treaba cu scrierea și publicarea unei cărți.

Facem diferența dintre „Vreau să învăț să scriu” și „Vreau să public o carte”

  1. Scopul nostru nu este să scoatem pe bandă rulantă manuscrise respinse de alte edituri. Ce ne dorim să facem este să parcurgem împreună un proces de învățare care să te ajute să-ți transformi manuscrisul într-unul publicabil. Așa că autorii pe care îi primim cu drag în editură sunt cei dispuși să învețe să scrie, nu cei care vor doar să își vadă numele pe o copertă. Și tot ăsta este motivul pentru care prioritate la publicare vor avea cursanții școlii The Writing School. Ceea ce ne duce la punctul 2…
  2. Nu refuzăm autorii de manuscrise care nu au trecut încă prin cursurile școlii noastre, însă le acordăm prioritate cursanților The Writing School pentru că le-am fost alături încă de la început. Practic, știm cu ce lucrăm, pentru că am fost acolo și avem certitudinea că suntem compatibili 🙂 Știm cât s-au implicat, cum au evoluat, cum au învățat și au deprins în tot acest timp exercițiul scriiturii, pasiunea pentru scris și respectul pentru el, așa că e normal „să aibă loc în față”;
  3. Ne plac scriitorii debutanți, pentru că întreaga filosofie a editurii este să sprijine autorii la început de drum și să le ofere contextul potrivit în care să învețe. Asta nu înseamnă că spunem „Nu” sau că îi ignorăm pe cei care au publicat deja cărți. Mai ales dacă vin spre noi deschiși la feedback;
  4. Am ales să ne rezumăm la ce ne pricepem, așa că nu publicăm orice categorie de carte. De exemplu, nu publicăm cărți de dezvoltare personală și nici cărți pentru copii, pentru că sunt pur și simplu altă meserie. Ne concentrăm în principal pe ficțiune, non-ficțiune și orice are legătură cu scrisul și călătoriile. Poate mai târziu, când vom completa echipa cu oameni pricepuți pe alte nișe, vom diversifica și oferta de conținut. Doar ca să știți…
  5. „Nu necesită corectură’’ e cel mai bun motiv să nu citim mesajul mai departe. O să revenim cu cel puțin un articol pe tema asta. Până atunci, doar câteva precizări: corectură nu înseamnă un text curățat de typos sau de virgule inutile. Munca grea începe la finalul primului draft.
    *Oh, încă ceva: când trimiți un manuscris, te rugăm noi mult-mult-mult de tot: scrie cu diacritice. Cineva trebuie să le pună acolo, de dragul cititorului;
  6. Nu suntem agenție de self-publishing. Adică nu ne trimiți manuscrisul și noi ți-l publicăm pur și simplu doar pentru că are șanse sigure să se vândă bine. Dacă asta e ceea ce-ți dorești, există nenumărate variante pe piața din România sau (oricând) alternativa Amazon. La noi, manuscrisul tău va intra într-un proces de evaluare și, cel mai probabil, de rescriere. Împreună. Care durează, deci e bine să-ți fi antrenat anduranța și rezistența la frustrare.
  7. Nu suntem în lanțurile de librării. Poate că asta nu o să-ți mângâie orgoliul de a te vedea pe raft, dar preferăm să îi oferim un procent mai mare scriitorului, ca apreciere pentru tot efortul depus în scrierea cărții. Chiar merită. Fiecare carte pe care o publicăm apare atât în format Paperback, cât și eBook, ambele disponibile la vânzare pe site-ul editurii. Doar că e-book-ul apare mai târziu, după ce te-am lăsat să te bucuri de mirosul de cerneală pe hârtie.

Ca să rezumăm toate lucrurile de mai sus într-o singură concluzie, ne asumăm faptul că pentru noi e mai importantă învățarea decât publicarea.

Până data viitoare, când revenim cu noi lămuriri și tips & tricks despre cum stă treaba cu manuscrisele și publicarea de cărți, îți recomandăm să citești și articolul ăsta: Cum propui o carte unui editor 

7 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să îți publici cartea la The Writing Journey