Lawrence Grobel – Intervievatorul intervievatorilor

Supranumit și “Intervievatorul interviavatorilor”, Lawrence Grobel este un  scriitor freelance și journalist. A scris 18 cărți și a publicat peste 400 de interviuri în publicații ca New York Times, Newsday, Rolling Stone, Entertainment Weekly, Hollywood Life, Reader’s Digest, American Way, Parade, Details, Cosmopolitan sau Penthouse. Mulți ani a fost un reporter de bază al publicației Playboy unde a dărâmat efectiv multe cllișee intervievând actrițe ca Barbra Streisand, Lucille Ball sau Jane Fonda, pentru prima data în această revistă.

 

Cărțile lui Grobel s-au vândut foarte bine atât în Statele Unite, dar și în lumea întreagă.

Portofoliul lui include: Conversations with CapoteThe HustonsConversations with BrandoTalking with MichenerAbove the Line: Conversations About the MoviesEndangered Species: Writers Talk About Their Craft, Their Visions, Their LivesClimbing Higher with Montel Williams (un N.Y. Times bestseller și Publisher’s Weekly Best Book în 2004); The Art of the Interview: Lessons from a Master of the Craft (totodată Publisher’s Weekly Best Book în 2004)Al Pacino: In Conversation with Lawrence GrobelConversations with Robert EvansThe Book of Shmoga. Yoga? No, ShmogaICONSYou Show Me YoursI Want You In My Movie!Celebrity Salad; romanele The Resurrection of Layton Cross, Catch A Fallen Star și Begin Again Finnegan.

 

Între anii 1968 și1971, Grobel a predat în cadrul Peace Corps la Institutul de Jurnalism din Ghana, în vestul Africii. În anul 1985, cartea sa, Conversations with Capote este recompensată cu PEN Special Achievement award. Între anii 2001 și 2011 a predat Jurnalism și seminarii de Literatură la Universitatea din California, Los Angeles.

 

Este cunoscut drept jurnalistul celebrităților, și nu fără motiv. A jucat șah cu Marlon Brando, timp de 9 luni a vorbit cu Barbra Streisand, a privit-o pe Meryl Streep în timp ce ce machia pentru scenă, a scris discursul lui Pacuno când a câștigat Oscarul pentru rolul său din Parfum de femeie.

Pâna la 39 de ani, Al Pacino a refuzat să stea de vorba cu presa. Îl speria gândul că orice confesiune duce la confundarea omului cu actorul. Apoi a citit în Playboy un interviu pe care Grobel i-l luase lui Marlon Brando și s-a arătat dispus să acorde, în sfârsit, unul. Cu condiția ca intervievatorul să fie Grobel.

Uimitorului Alfred Hitchcook I s-a  recomandat să  contramandeze un interviu stabilit cu Grobel pe motivul că  ar fi prea meticulous și dur, fapt pe care l-a și făcut.

Carol Oates îl numește pe Grobel “Mozart al interviurilor”, iar  J.P. Donleavy l-a declarat ca fiind “cel mai inteligent intervievator din Statele Unite”.

În Arta interviului, Lawrence Grobel povestește cele mai interesante întâmplări din cariera sa, dar și cele mai savuroase momente din lista sa lungă de interviuri cu actori care au primit Premiul Oscar, cu scriitori laureați ai Premiului Pulitzer sau cu sportivi celebri. Grobel explică pas cu pas ce presupune un interviu – de la munca de documentare, la retușurile finale –, astfel că Arta interviului va fi un răsfăț atât pentru jurnaliști, cât și pentru devoratorii de cultură.

Lawrence Grobel – Intervievatorul intervievatorilor