John Updike – Un jongler între cuvinte și desene

Într-un interviu acordat în 2004, John Updike, unul dintre cei 4 „giganți” în materie de literatură, câștigători ai Premiului Pulitzer de două ori, oferă sfaturi despre scris către cei care își doresc să exceleze în acest domeniu. Secretul? Nu-i niciun secret, de fapt. Este pur și simplu o metodă ușoară, care trebuie însă aplicată zilnic, pentru a da rezultate în timp. Este vorba despre acordarea a cel puțin o oră pe zi scrisului, adică evadarea din agitația cotidiană, în favoarea unor momente de transpunere în poveste.

John Hoyer Updike s-a născut la 18 martie 1932, în orașul Reading (nume care parcă anticipa cariera în care avea să exceleze), din Pennsylvania. Viața lui s-a împărțit între modelul pe care l-a văzut în mama lui, un om de o perseverență ireală, pentru un vis care nu avea să fie materializat niciodată, acela de a deveni scriitoare și pasiunea pentru artele vizuale. Mai târziu, studiind literatura la Universitatea Harvard, cu toate că era un domeniu care i se potrivea mănușă, avea sentimentul că nu se simte împlinit. De fapt, prima lui iubire a fost desenul, pe care l-a tot exersat, inclusiv în liceu, dar în timpul facultății gândul îi tot stătea la meseria de caricaturist. Astfel, terminând Harvard, s-a înscris și la Ruskin School of Drawing and Fine Art, la Oxford, pentru a studia arta grafică. După terminarea studiilor, întorcându-se în New York, începe să lucreze la revista The New Yorker, unde s-a remarcat prin poeziile, poveștile, editorialele și articolele critice pe care le-a scris.

După 2 ani de muncă la revistă, începe să scrie poezii, publicând chiar un volum (The Carpentered Hen and Other Tame Creatures, 1958), dar în scurt timp devine conștient de faptul că din poezie nu poate supraviețui prea mult și se conformează cererii de piață, începând să scrie ficțiune. Așa iau naștere The Poorhouse Fair (1958), Rabbit Run (1960), A&P (1961), The Centaur (1962) și multe alte capodopere care l-au consacrat.

Cu toate că din cunoscuta serie de 4 volume a lui John Updike, preferatul publicului este Rabbit Run, câștigătoarele Premiului Pulitzer sunt ultimele două, Rabbit is Rich (1981) și Rabbit at Rest (1990). Ajungând la vârsta de 63 de ani, autorul mărturisește într-un interviu, însoțit de umorul fin ce îl caracterizează, faptul că recitind seria cărților Rabbit scrise în tinerețe, găsește anumite aspecte de care la acea vreme era foarte sigur, după trecerea timpului având o altfel de perspectivă asupra anumitor aspecte.

Rabbit is Rich reprezintă continuarea drumului pe care Harry (Rabbit) Angstrom decide să îl urmeze după ce, în primele două volume renunță la viața de baschetbalist, părăsindu-și în același timp familia, în favoarea regăsirii unui sine care îl va face fericit, dar nici după 10 ani se pare că nu reușește să aibă o viață stabilă. Dar, al treilea volum îl înfățișează pe „noul” Rabbit, fericitul și înstăritul director de vânzări al Springer Motors. Interesat doar de averea pe care o deține, aflându-se într-un Univers paralel, pare să fie indiferent față de evenimentele care se petrec în jurul lui, până când o veche iubire îi întoarce viața pe dos.

Seria de succes a lui Updike se finalizează cu Rabbit at Rest, un sfârșit pe cât de trist, pe atât de adevărat pentru zilele noastre, demonstrând încă o dată că uneori e mai bine ca omul să își trăiască viața umilă, dar fericită, decât o viață plină de bogății, prieteni prefăcuți și drame.

John Updike îi sfătuiește pe tinerii care vor să devină scriitori să nu se concentreze pe partea materială, ci să se bucure de propria creație: „Don’t try to get rich, on the other hand. If you want to get rich, you should go into investment banking or being a certain kind of lawyer, but on the other hand, I would like to think that in a country this large and a language even larger that there wouldn’t be a living in it for somebody who cares and wants to entertain and instruct a reader”.

Maria Tristiu

Resurse:

https://www.youtube.com/watch?v=s-G5bH7axag

https://www.youtube.com/watch?v=DumbzfwiiJU

https://www.youtube.com/watch?v=LvEaru7Ttvs

https://www.britannica.com/biography/John-Updike

https://www.penguinrandomhouse.com/books/181926/rabbit-at-rest-by-john-updike/

https://www.penguinrandomhouse.com/books/181928/rabbit-is-rich-by-john-updike/9780449911822/

https://www.goodreads.com/book/show/40656712-rabbit-run

https://www.goodreads.com/book/show/46917.Rabbit_Redux

John Updike – Un jongler între cuvinte și desene