Cele 8 trucuri ale lui Kurt Vonnegut pentru a scrie proză scurtă

Punct și virgulă (;) sunt niște hermafrodiți travestiți care nu înseamnă nimic – crede Kurt Vonnegut, care nu este niciodată plictisitor atunci când e vorba să le dea sfaturi scriitorilor. Îndrăgostit el însuși de scris, în teza lui de masterat a scos în evidență un argument foarte seducător și anume că “poveștile au forme ce pot fi desenate pe hârtie grafică, și că forma poveștilor unei societăți este cel puțin la fel de interesantă ca forma vaselor de ceramică sau a vârfurilor de suliță.”

Teza a fost respinsă de Universitatea din Chicago, dar asta nu l-a împiedicat pe Vonnegut să devină un maestru al storytellingului. Iată cele 8 sfaturi ale lui despre cum să scrii proză scurtă.

  1. Asigură-te că timpul pe care îl alocă un străin poveștii tale nu este un timp pierdut!

 

  1. Oferă-i cititorului cel puțin un personaj pe care să îl placă și cu care să țină, să îi urască pe cei ce vor să îi facă rău;

 

  1. Fiecare personaj trebuie să vrea ceva, chiar și ceva foarte puțin important ca de exemplu un pahar cu apă;

 

  1. Fiecare propoziție trebuie să îndeplinească unul dintre cele 2 scopuri: să evidențieze trăsături de caracter ale personajului sau să facă acțiunea să se desfășoare mai departe.

 

  1. Începe pe cât posibil cât mai aproape de final.

 

  1. Fii sadic! Indiferent cât de inocente sau drăgălașe ar fi personajele tale principale, trebuie să li se întâmple lucruri îngrozitoare ca să-i arate cititorului adevăratul caracter de supraviețuitor.

 

  1. Scriitura ta să satisfacă o singură persoană. Cu cât te vei strădui să împaci sau să mulțumești mai mulți, cu atât mai bolnavă va fi povestea ta. Și, oricum, nu vei reuși să bucuri pe toată lumea.

 

  1. Oferă cititorilor cât mai multă informație posibil într-un timp cât mai scurt. Renunțați la suspans! Cititorii trebuie să aibă imaginea de ansamblu cât se poate de completă, cine, ce, unde și de ce se întâmplă acțiunea. Dacă ar fi să dispară  ultimele pagini, să poată să finalizeze singuri povestea.

Vonnegut și-a scris sfaturile în introducerea din 1999 a colecției de povești Bagombo Snuff Box. Evident că pentru fiecare regulă există o excepție, dar Vonnegut ne asigură că e voie J

“Cel mai mare scriitor American de proză scurtă al generației mele a fost Flannery O Connor. Ea a încălcat fiecare regulă a mea, cu excepția primei. Marii scriitori cam fac asta.”

Dacă vrei să asculți regulile chiar din gura maestrului, accesează link-ul de  mai jos.

http://www.openculture.com/2015/04/kurt-vonneguts-8-tips-on-how-to-write-a-good-short-story.html?fbclid=IwAR12GNpNqvfuuTvmhb6e3eu99j8bwUaVvBzoAy_vvAct5lP_6DTPr8PyI1s

Cele 8 trucuri ale lui Kurt Vonnegut pentru a scrie proză scurtă