„Nu pot”. „Nu merge”. „Nu iese nimic”. Te uiți la foaia aia albă care pare o întindere de zăpadă de la Polul Nord și totul e tăcere. Sau poate un haos mult prea mare. O furtună de cuvinte care nu vor neam să se potolească și să se așeze frumos, în ordinea aia care îți „trebuie” ție. Și parcă auzi țiuitul acela linear al aparatului medical care te anunță că cineva a murit.
Fii pe pace, n-a murit nimeni. Bine, poate doar un pic. Starea ta de scris, zic. Dar partea bună e că poate fi reînviată. Pentru că tot ce ai e de fapt doar „blocajul scriitorului”. Adică ceva prin care trec la un moment dat mai toți scriitorii lumii, fie ei mai mari sau mai mici. Și toți, dar absolut toți reușesc să scape de blocajul scriitorului și să scrie din nou.
Cum scapi de blocajul scriitorului? Îți zic imediat. Imediat după ce îți explic de unde vine acest blocaj și de ce apare el. Ei bine, blocajul ăsta apare în general când ne aglomerăm foarte mult, când facem aceleași și aceleași lucruri obositoare, fără să îi oferim creierului niște momente de respiro. Când n-avem timp, când căutăm perfecțiunea, când ne luptăm cu fricile, mama lor de frici, dar mai ales cu scuzele.
Le lăsăm pe toate deoparte și facem cumva să învingem blocajul scriitorului, da? Pentru că se poate. Iată cum.
17 metode prin care să scapi de blocajul scriitorului
Ieși la o plimbare. Lasă spațiul în care scrii de obicei, ia o mică pauză și du-te la o plimbare. Lasă-ți pașii să te poarte pe străzi necunoscute și în locuri neștiute. Mergi. Respiră. Deconectează-te. Așază-te pe o bancă și bucură-te că ești acolo.
Observă. Scoate nasul din telefon sau din laptop și observă cu adevărat ce se petrece în jurul tău. Observă oamenii, observă natura, observă locul. Povestea e chiar acolo, cu tot cu inspirație și motivație la pachet.
Fă mișcare. Mișcarea îți ajută sângele să circule mai ușor, creierul să funcționeze mai bine și pe tine să fii mai motivat să scrii. Mișcare înseamnă orice: mergi mult, aleargă, mergi la sală, ridică greutăți, fă aerobic, înoată, joacă tenis, urcă și coboară scările, dansează.
Schimbă decorul. Una dintre multele părți bune ale scrisului e că îl poți practica de oriunde. Așa că, atunci când simți că ai nevoie de o schimbare de decor, ia-ți laptopul sau hârtiile după caz și mergi pur și simplu în altă parte. Poate fi un alt birou, o canapea, un pat, o bancă în parc, o cafenea, un mijloc de transport, o sală de așteptare, iarba verde dintr-o pădurice… oriunde te inspiră.
Joacă-te. Nu degeaba sunt copiii noștri mult mai creativi decât noi. Pentru că se joacă și își lasă imaginația să zboare oricât de departe. Iar la capitolul joacă, cerul este limita. Fă un puzzle, construiește un joc de Lego, pictează, desenează, joacă Șotron, ascunde-te, bate mingea, joacă mim… orice ți-e la îndemână pe moment.
Citește. Chiar nu poți să fii scriitor dacă nu citești cărți. E o condiție sine qua non. Cititul e una dintre cele mai bune metode de antrenare a creierului, de învingere a blocajelor și de îmbunătățire a creativității. Citește. Mult. În fiecare zi.
Ascultă muzică. Alături de citit, muzica are aceleași efecte terapeutice și vindecătoare. Pur și simplu, muzica face bine. Te încarcă cu energie de aia bună, te relaxează, te inspiră, te motivează. Pune-ți căștile în urechi, dă volumul tare și apasă musai play.
Vorbește cu oameni. Oameni reali, zic, nu personajele imaginare din cărți. Găsește oameni pe inima ta, cu care să porți discuții de alea pline de sens, de forță interioară, de motivație și plăcere. Și combină discuțiile „serioase” cu porțiile zdravene de râs.
Râzi. Dacă tot am pomenit de râs, să știi că e considerat și el unul dintre cele mai bune „medicamente”. Citește umor, uită-te la un număr de stand-up comedy, ascultă un podcast de comedie, urmărește niște episoade amuzante. Dă-ți voie să râzi.
Fă activități care nu au legătură cu scrisul. Agatha Christie spăla vase. Era momentul în care se deconecta de tot și în care îi veneau până la urmă cele mai bune idei de cărți. Încearcă: spală vase, spală geamuri, întinde rufe, calcă haine, dă cu aspiratorul, mută mobila, zugrăvește, grădinărește… orice mai trebuie într-o casă de om.
Dezvoltă o rutină de scris. Nu te gândi la rutina de scris ca la ceva mecanic și plictisitor, ci la un obicei de scris, care te motivează și care îți sporește creativitatea. Stabilește-ți o rutină de scris și ține-te de ea. Scrie în fiecare zi un anumit număr de ore, de pagini, de cuvinte. Așa cum zice și Twyla Tharp: „Creativitatea este un obicei, iar cea mai bună creativitate este rezultatul obiceiurilor bune de muncă”.
Elimină bruiajele. Când te așezi să scrii, asigură-te că nu e nimic care să îți distragă atenția. Închide Internetul, scoate notificările, dă-ți telefonul pe silent, închide Facebook, Instagram, WhatsApp și toate cele și concentrează-te pe scris.
Nu căuta perfectul. Ca orice om, ai tendința să găsești cuvintele perfecte și să încerci să îți iasă totul perfect din prima. Ei bine, ce să vezi… nu prea se poate. Lasă cuvintele să curgă așa cum vin, așterne-le pur și simplu în formularea care-ți vine și nu te teme să faci primul draft imperfect. Treaba primului draft este să existe, nicidecum să fie perfect. Păi de ce se numește tocmai „prim draft”, nu?
Nu începe cu începutul. Se zice că cel mai greu e să începi. E groaza aia că trebuie să creezi începutul perfect, de la care pornește totul. Dar ce ar fi dacă n-ai începe cu asta? Ce ar fi dacă ai începe de la mijloc, de exemplu? Să vezi atunci cum încep să curgă cuvintele. Și la un moment dat vine ea și introducerea. Și atunci chiar îți va ieși cum trebuie.
Scrie mai întâi în mintea ta. Nu te așeza în fața „marelui alb”, dacă habar nu ai ce urmează să scrii. Construiește-ți frazele și firul narativ în minte, apoi așază-te și lasă-le să curgă. Vei salva timp, iar procesul de scriere îți va fi mult mai ușor.
Nu te critica. Toți avem bagaje emoționale, nesiguranțe, frici și toate cele. Dar odată ce învățăm să ne iubim, să ne apreciem, să îndrăznim să avem curaj, critica asta dispare imediat. Și, odată cu ea, dispare și blocajul scriitorului.
Scrie liber. Pur și simplu lasă gândurile să curgă și să se transforme în cuvinte scrise. Orice gând, orice idee, fără legătură cu ceva anume. Poți să scrii chiar despre faptul că ai blocaj. Ai nevoie doar de un punct de pornire. Sau cum spunea Bukowski, „să scrii despre blocajul scriitorului e mai bine decât să nu scrii deloc”.
Pentru că, până la urmă, cel mai bun mod de a învinge blocajul scriitorului e să scrii. Și să trăiești cu adevărat. Așa că scrie, simte, trăiește!