Zilele trecute, la Piața Romană, noua mea stație, o fată tânără, cu părul lung și mulți cercei a coborât cu cartea deschisă în mână și s-a oprit pe peron să citească în continuare. Părea pierdută prin cine știe ce Narnia sau castel de mult pierdut. Din păcate, peronul de la Romană nu permite asemenea excentrități, așa că și-a întrerupt lectura și s-a lăsat dusă de valul de oameni grăbiți. M-am tot gândit la ea până am ajuns la birou, m-am întrebat ce carte citea, cât de bună trebuie să fi fost.
Cred în cuvintele scrise, în transparență și în folosirea eficientă a resurselor de orice natură. Orice timp liber îl dedic cititului, iubesc să simt cum cad în carte, cum mă supăr peste măsură pe un personaj sau cum mă grăbesc să termin pagina doar pentru că trebuie să cobor la prima.
De când lucrez la The Writing Journey, visul meu este să ajung să stăpânesc formula magică pentru the perfect book, atât pentru cititor și scriitor, cât și pentru editură.
Vă rog, citiți printre rânduri, nu îmi place să rostesc niște adevăruri mai degrabă mercantilo-economice.
Formula magică nu o știu (am început să lucrez la asta, cu un pic de noroc mulți ani de aici încolo), dar până atunci avem 6 parametri importanți în funcție de care evaluăm o carte.
- Politica editorială a editurii
The Writing Journey sprijină scriitorii începători, pune accent pe biografii, cărți de travel, ghiduri de scriitură, dar și povești autentice ce merită spuse. De-asta cultivăm experimente, iar cel mai drag ne este comunitatea de ghost writers pe care vrem să o construim. Cu alte cuvinte, publicăm cărți cu subiecte care ne plac și la care ne pricepem. Altfel spus, chiar dacă ai scris cea mai bună carte de nutriție, mă tem că nu vom putea să colaborăm din simplu motiv că nu ne pricepem să evaluăm ceva ce iese din aria competențelor noastre. În schimb, putem să te recomandăm unor prieteni mai pricepuți decât noi.
- Disponibilitatea ta de a schimba cartea
Să explic: dacă ați ajuns să citiți asta, e clar că știți cine e Liv Tane. Ea poate face magie. Dacă ești dispus să lucrezi/schimbi/modifici/tai părți din manuscrisul tău, tocmai ai mai primit o bilă albă. Dacă simțim potențial în cartea ta, vrem să găsim împreună formula prin care să o facem mai bună. Firește, ar fi grozav să nu fie nevoie și cartea ta să fie deja perfectă 🙂
- Piața
Acest monstru pretențios care fie înghite tot și mai vrea, fie e sătul și se odihnește. Dacă ideea ta nu are public în rândul cititorilor noștri, atunci mă tem că ne vom auzi cu următoarea ocazie. În fond, nu dorința noastră este să te ajutăm nu doar să publici, ci și să vinzi, iar pentru asta trebuie să-ți convingi publicul că merită să dea bani pe cartea ta. Liv are dreptate în cartea ei, Ghidul scriitorului începător: gândește-te la cititor, stăpânul tău și al nostru, cine e el, ce vrea, de ce ar citi ceea ce scrii tu, care este avantajul cărții tale față de cea de pe același raft.
- Nișa
Acest cuvânt va face carieră, în ultima vreme și lubrifianții se targetează nișe de piață. Iertați-mă, sunt răutăcioasă, dar adevărul nu e departe. În funcție de specificul cărții tale, vom stabili potențialul manuscrisului și mărimea nișei. Și cum (și dacă) putem să ajungem acolo.
- Originalitatea
Nu cred că e nevoie să explic mai multe. Roata nu se mai inventează, o știm cu toții, deși experimente se fac mereu. Depinde cum spui că s-a inventat. Cine a făcut-o și mai ales de ce.
- Factorul uman
Ne asumăm faptul că suntem oameni, deci suntem inevitabil subiectivi. As vrea să vă dau un exemplu dintr-o industrie înfrățită: pe vremea aceea, lucram pentru un mare distribuitor de film și vedeam filmele cu multe luni înainte de lansările din cinematografe. Trebuia să facem tot felul de estimări și predicții. Așa am văzut Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței. Am știut că va lua Oscarul pentru cel mai bun film din 2015. Pur și simplu, știi. Așa e și cu cărțile.
Toți factorii de mai sus sunt importanți pentru noi, ne-am gândit de multe ori la ei, i-am scris și rescris. Am recitit ce scrie mai sus și nu știu dacă aș veni cu inima ușoară la o întâlnire cu The Writing Journey. Dar promitem feedback pe orice manuscris primit, prietenie și ghidaj și ușa deschisă de nesfârșite ori.
Cu drag, Cristina