fbpx

James Patterson – cel mai bine vândut scriitor din lume și mai de încredere povestitor

James Patterson este exemplul cel mai ușor de dat la capitolul scriitor faimos (alături de Stephen King și J.K. Rowling pe care i-a depășit atât ca număr de cărți publicate, cât și ca exemplare vândute).
Publică în fiecare an câteva cărți și o parte dintre acestea ajung pe lista bestseller-urilor. Mă rog, câteva cărți înseamnă câteva zeci. Sau chiar sute, dacă e un an bun. Conform Washington Post, un studiu la nivelul lui 2016 arată că una din 21 de cărți dedicate publicului matur avea și numele lui pe copertă. Patterson se consideră un om al cuvintelor. O definiție destul de exactă dacă ne gâdim că în ultimii 40 de ani a scris peste 158 de cărți, a vândut peste 325 de milioane de exemplare în print și peste un milion de e-books. De altfel, este primul scriitor care a atins cifra de un milion de e-books.
Nu e rău pentru un scriitor al cărui roman de debut, The Thomas Berryman Number, a fost respins în 1976 de 31 de edituri. Și totuși, după publicare a câștigat Premiul Edgar de la Mystery Writers of America și s-a vândut cam în 10.000 de exemplare. Ca să facem o comparație, 15th Afffair (al 15-lea volum din seria Women’s Murder Club), carte scrisă împreună cu Maxine Paetro, a vândut 20.000 de bucăți doar în prima săptămână.

A creat numeroase serii de cărți cu personaje celebre de ficțiune: Alex Cross, the Women’s Murder Club, Michael Bennett, Maximum Ride, Middle School și I Funny.
Printre cele mai cunoscute colaborări ale sale se numără cea cu președintele Bill Clinton, “The President is Missing” și seria Max Einstein cu Fundația Albert Einstein.
Ghostwriting
La un asemenea volum de cărți publicate, e oarecum logic să tragi concluzia că James Patterson nu-și scrie singur toate volumele. Nici măcar nu face un secret din asta și nici nu consideră că n-ar fi cărțile lui. De altfel, nu și-a ascuns niciodată metodele de colaborare. De obicei, angajează un scriitor cu câteva lucrări publicate, îi dă un schelet de manuscris, de obicei, de 60-80 de pagini. Apoi începe un proces elaborat, săptămânal de “feedback-uri brutal de oneste”, cel puțin așa spune Mark Sullivan, co-scriitor al volumului Cross Justice. Nu ar fi chiar corect să spunem că Patterson doar își împrumută numele: ideea romanului, personajele sunt ale lui. Chiar el declară că “sunt foarte bun la intriga romanului și la crearea personajelor. Pentru restul lucrurilor, există scriitori mai buni ca mine.”
Avantajele scriitorilor colaboratori sunt evidente. Până în prezent, a lucrat cu peste 20 de scriitori pe care colaborarea cu Patterson i-a ajutat mult în carieră. De exemplu, Mark Sullivan, autorul cărții Thief a reușit să intre pe lista celor mai bine vândute cărți semnate în nume propriu, dar recunoaște că îi datorează mult lui Patterson: “Lecțiile și sfaturile lui mă vor ghida de-a lungul carierei.”
Nu există garanții când publici o carte, dar…
Nu există garanție când publici o carte, chiar dacă câștigi un mare avans, obții cronici cât se poate de positive, tot, poți să ajungi șă vinzi foarte puțin. Cel mai aproape de garanția necesară este să faci echipă cu cineva ca James Patterson.
Dar misiunea lui este să dovedească că nu există persoană căreia să nu îi placă să citească, ci doar nu și-a găsit cartea potrivită.

În noiembrie 2015, a primit Premiul Literarian al National Book Foudation, care și-a motivat decizia prin faptul că Patterson face din cărți și citit o prioritate națională. Un finanțator generos pentru universități și colegii, librării independente și biblioteci școlare, scriitorul a donat peste trei milioane de dolari sub formă de burse sau fonduri pentru încurajarea cititului.

Pe link-uri se găsesc două interviuri edificatoare despre acest prolific scriitor și personalitatea lui debordantă.

James Patterson – cel mai bine vândut scriitor din lume și mai de încredere povestitor